New Caprice - Discussion forums

The worldwide owner-to-owner online support system for the Chevrolet Caprice PPV
It is currently Sun Nov 18, 2018 2:56 am

All times are UTC [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Stabilitrak question
PostPosted: Wed Oct 17, 2018 1:02 am 
Offline

Joined: Fri Oct 05, 2018 4:13 am
Posts: 10
So, I picked up my '11 last weekend and am starting to work my way through some of its quirks.
Typical suspension noise, sounds like strut bushings on the front and rear passenger side.
One thing though I haven't been able to nail down yet is that when driving through town, or on the highway, I will occasionally see the "stabilitrak system control" pop up on the dic in the instrument panel. It shows up and is gone within a second. Seems to happen on rough surfaces, could this be an abs sensor, strut problem?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Wed Oct 17, 2018 4:24 pm 
Offline

Joined: Mon May 30, 2016 8:12 am
Posts: 477
Location: phx az
rough road seams to say suspension issue more than a abs sensor


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Thu Oct 18, 2018 1:45 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Apr 24, 2014 3:45 am
Posts: 98
Location: Easton Ct
is the check engine light on or are there engine codes?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Thu Oct 18, 2018 2:37 am 
Offline

Joined: Fri Oct 05, 2018 4:13 am
Posts: 10
Yeah, there is a code right now for the oil pressure sensor. PO521 if I remember right. I haven't got around to messing with it, I'm assuming it's either the sender or the screen underneath it. Torque app shows 33lbs of oil pressure at operating temp.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Thu Oct 18, 2018 3:19 am 
Offline
User avatar

Joined: Tue Jun 13, 2017 4:35 am
Posts: 225
Location: Ottawa, ON Canada
You might need to find a high end scanner that can read current and historical ABS and BCM codes. Best would be a Tech 2 but you could try a BlueTooth OBD adapter with the Car Gauge Pro app on Android.

_________________
2011 Caprice PPV, 1 of possibly 4 in Canada!
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Fri Oct 19, 2018 3:20 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Apr 24, 2014 3:45 am
Posts: 98
Location: Easton Ct
you might want to focus on the engine codes first, if the check engine light comes on it will in most cases disable stabilitrak, Stabilitrak can only function when the engine is running correctly


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Fri Oct 19, 2018 6:32 am 
Offline

Joined: Fri Oct 05, 2018 4:13 am
Posts: 10
Thanks for the input guys. I was able to pull the current and historic codes. Nothing related to the stabilitrak, abs or speed sensor.

I'll figure out what I need to do to get rid of the oil pressure sensor code and go from there.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Fri Oct 19, 2018 1:51 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Jun 13, 2017 4:35 am
Posts: 225
Location: Ottawa, ON Canada
You might have try and get codes after it happens. I once had an intermittent Stabilitrak code in my truck and I could only get it only after it happened and kept it running to not lose it. Turning off the ignition would reset it each time.

_________________
2011 Caprice PPV, 1 of possibly 4 in Canada!
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Fri Oct 19, 2018 6:15 pm 
Offline

Joined: Fri Oct 05, 2018 4:13 am
Posts: 10
I'll keep that in mind, I've been driving the car about 60 miles a day for the last week and I haven't seen the message pop up since the first day. I have my bluetooth scanner plugged in, so I can check the codes on the fly as well as log data. I haven't really figured everything out yet as far as it's functions. I bought it specifically for this car and it's proven to be the best $20 I've spent in a long time. Lol


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stabilitrak question
PostPosted: Fri Oct 19, 2018 6:24 pm 
Offline
User avatar

Joined: Tue Jun 13, 2017 4:35 am
Posts: 225
Location: Ottawa, ON Canada
If you're just using Torque, it won't get any ABS or BCM codes. The only one that I know of is Car Gauge Pro that is able to do those.

_________________
2011 Caprice PPV, 1 of possibly 4 in Canada!
Image


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group